Informatie

Het ontstaan !

Geschiedenis

Hoewel er dit jaar pas voor de elfde keer door dit unieke natuurgebied wordt gelopen, ligt het ontstaan van de loop al bijna 30 jaar terug. Een vriendenclub nam elk jaar deel aan de 25 km Oude Leedeloop. Deze loop werd elk jaar gehouden op de 1e zaterdag van december. De route liep (van Delft via Nootdorp, Pijnacker, Oude Leede weer naar Delft). In 2007 kwamen de vrienden op het idee om dit voort te zetten in Meijendel. Duinengebied -beheerder Dunea, zette in 2008 het sein op groen voor de 1e editie.

Klassieker

Dit evenement staat bij de regionale duurlopers al bekend als een klassieker, dit jaar wordt de loop voor de elfde keer georganiseerd. Menigeen doet grote moeite om tijdig in te schrijven, want de beperkte deelname capaciteit leidt steevast tot een snelle sluiting van de inschrijftermijn. Op de dag van de opening van de inschrijving zit iedereen gespannen achter zijn computer, het aantal van 300 startbewijzen vliegt binnen twee uur weg.

Maar waarom eigenlijk?


De dag zelf

Het is de laatste zaterdag van november, ‘s ochtends vroeg. Als andere mensen zich nog een keer omdraaien in hun bed, sta je op, eet een licht ontbijt en vertrekt richting Meijendel.

Het is rond 7 uur nog behoorlijk donker, maar het krioelt al van de lopers, vaste verkleed en ontmoetingsplaats is de stal (die overigens de dag ervoor netjes door vrijwilligers is aangeveegd). Het voelt ieder jaar weer als een reunie, oude bekenden ontmoeten elkaar, er worden handen geschud en elkaar succes gewenst.

Iedereen doet de warming up op zijn of haar eigen manier, losjes dribbelen rond de boerderij, nog een laatste slokje koffie of sportdrank.

De speaker roept iedereen naar de start en geeft de laatste aanwijzingen, het is nog steeds donker.

Het signaal klinkt om klokslag 8 uur en iedereen gaat op weg, voor een leuke, lange, gruwelijke, heuvelachtige, 25 kilometer door een van de mooiste omgevingen van Nederland.


De Meijendelloop is overigens niet alleen een hardloopwedstrijd, samen met haar sponsoren lopen de deelnemers “voor water”.

Miljoenen mensen op de wereld hebben geen toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. De hardloopvereniging Meijendelloop wil haar steentje bijdragen om die situatie te verbeteren. Deze hardloopwedstrijd staat, naast de sportieve prestatie, in het teken van "Lopen voor water", een project van Dunea en Simavi. Een deel van het inschrijfgeld van iedere loper en 100% van de bijdragen van de sponsors gaat naar deze actie.

In de afgelopen jaren is € 22.500,00 opgebracht voor deze actie door de deelnemers en de sponsoren.


Tijdens de loop wordt het langzaam licht, soms met een mooie laaghangende zon, soms grauw, soms zelf met sneeuw.

Zoals een medeloper het eens omschreef: “Om 8.00 uur klinkt het startschot en lopen we van het donker naar het licht, zo lijkt het. Rijp op de bomen, mistvlagen, oppassen voor gladheid! Ik loop me al snel warm en kom al snel in mijn eigen tempo, wat bij andere drukke wedstrijden niet altijd even goed lukt. Ik denk, kijk mij hier nou lopen, hoe moet ik het nou aan anderen duidelijk maken hoe vreselijk speciaal het is, om op dit uur van de dag hier te rennen!”


De route gaat allereerst richting Wassenaar, voor hotel Duinoord wordt linksaf geslagen naar de Wassenaarse slag. Halverwege wordt voor het eerst het geasfalteerde fietspad verlaten voor een paar pittige klimmetje.Vlak voordat het stand zou worden bereikt wordt bij de parkeerplaats van de Wassenaarse slag linksaf gegaan. Na een paar kilometer gaan de lopers de Ganzenhoek in, een prachtig natuurgebied. Vanaf hier is het stijgen en dalen op onverharde paden en grindpaden.

Dan weer terug richting Meijendel. Natuurlijk niet over het asfalt, maar over het lange glooiende schelpenpad, met zijn vele korte venijnige klimmetjes.

Het is dan wachten op de verlossende bocht naar rechts, waar de bevoorradingspost (water en snoep) precies halverwege de race is gestationeerd.

Een lus naar het strand en vandaar richting de Watertoren van Scheveningen (het symbool van de Meijendelloop). Voordat die Watertoren wordt bereikt is er nog het, wellicht zwaarste deel van het parcours, de Zeereep. Een klinkerpad met venijnige heuvels.

Voorbij de Watertoren gaat het richting TNO en de Waalsdorpervlakte, niet meer hele steile heuvels, maar nog steeds geaccidenteerd terrein. Bijna terug in Meijendel volgt nog een psychologische tik, een stuk vals plat richting de eerste rotonde bij de ingang van Meijendel. Daarna is het nog 2 kilometer weer terug naar de boerderij en de finish.


Een deelnemer omschrijft het als volgt: “Ik kijk terug op een overweldigende ervaring. De sfeer in de paardenstal deed denken aan de start van een elfstedentocht, de rijp en mist zorgden voor een adembenemend landschap en de opkomende zon was zo mooi dat ik er bijna tranen van in mijn ogen kreeg. Echt, nog nooit in mijn 10-jarige hardloopbestaan heb ik zo heerlijk gelopen in zo'n prachtige omgeving. Een fantastische race. Schrijf mij maar weer voor volgend jaar in. Ik blijf komen!”


Na afloop is het altijd oergezellig tijdens het napraten bij de open haard. Er wordt genoten van het deelnemersshirt, de appeltaart met slagroom en koffie. Er worden herinneringen opgehaald en oude kennissen ontmoet. De vele vrijwilligers worden door de wedstrijdleiding hartelijk bedankt, zij zijn meestal de partners van lopers, hun kinderen en geblesseerde lopers van de Hardloopvereniging Meijendel.


Een deelnemer zei: “De sfeer, eenvoud en kleinschaligheid spraken mij zeer aan. Houd in de toekomst  het aantal deelnemers beperkt!”


En een ander deelnemer: “Veel dank aan alle vrijwilligers die in de kou hebben meegefietst, de weg hebben gewezen of foto's hebben gemaakt. En op de drankpost stonden niet te vergeten. Wij lopers bleven tenminste  nog in beweging....

De koffie, appeltaart en slagroom na afloop was zoals we hadden gehoopt: heerlijk en veel”.

De hoofdsponsor helpt ons ieder jaar weer met het tot stand komen van de loop, met adviezen, shirts, loopnummers en voor na afloop een goodie bag.